Acute Zorg
De coalitie Acute Zorg binnen Gezond Gooi zet zich in voor het toekomstbestendig maken van de acute zorgketen door middel van multidisciplinaire samenwerking met diverse zorgsectoren.
Ons doel
Onder leiding van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), coördinerend zorgverzekeraar Zilveren Kruis en een programmamanager, werkt deze coalitie aan het optimaliseren van de zorg voor inwoners in Flevoland en Gooi en Vechtstreek. Dit is ondergebracht binnen het programma Toekomstbestendige Acute Zorgketen (TAZK) van ROAZ Noord-Holland/Flevoland. Het doel van TAZK – de coalitie Acute Zorg – is om negatieve trends zoals de toenemende zorgvraag, capaciteitsproblemen, samenwerkingsuitdagingen en financiële druk binnen het ROAZ-beeld te stabiliseren en om te buigen door middel van multidisciplinaire initiatieven. De werkgroep heeft vier belangrijke initiatieven benoemd: Multidisciplinaire tijdelijke opvang (MTO): Gericht op het gelijkmatig afbuigen van de patiëntenstroom vanuit het ziekenhuis naar VVT-zorg en het ontlasten van de huisartsenzorg door goede tijdelijke opvang.
- Samenwerking GGZ met HAP & SEH: Versterken van de samenwerking tussen de huisartsenpost (HAP), spoedeisende hulp (SEH) en acute GGZ om kwalitatief betere (door)verwijzing en beter begrip van elkaars vakgebied te realiseren.
- Multidisciplinaire interprofessionele samenwerking (MIS): Ontwikkelen van een hybride zorgmodel waarbij zelfstandig bevoegde zorgprofessionals meerdere zorgdomeinen bedienen tijdens één dienst.
- Advance care planning internaliseren (ACP-i): Verbeteren van de (digitale) gegevensuitwisseling om beter voorbereid te zijn op de wensen van zorgvragers en het bevorderen van 'Shared Decision Making' (SDM).
Algemene voortgang
Tot nu toe heeft de coalitie verschillende sessies georganiseerd waarin deelnemers uit de vijf zorgsectoren (ziekenhuizen, huisartsen, GGZ-instellingen, VVT-organisaties en ambulancediensten) en zorgverzekeraar Zilveren Kruis hebben deelgenomen. Tijdens deze sessies zijn initiatieven ontwikkeld die bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de acute zorg in de regio. Een belangrijke stap is de gezamenlijk ontwikkelde visie en kaders voor de zorgcoördinatie in de regio.
Betrokken organisaties
De coalitie Acute Zorg (TAZK) bestaat uit verschillende organisaties, waaronder ziekenhuizen, huisartsen, GGZ-instellingen, VVT-organisaties en ambulancediensten. Deze samenwerking zorgt voor een sterke basis om innovatieve oplossingen te implementeren en de acute zorg voor inwoners te verbeteren.
Met deze stappen werkt de coalitie Acute Zorg aan een toekomst waarin de zorg efficiënter, toegankelijker en beter wordt.
Interactie met andere coalities
De coalitie Acute Zorg werkt nauw samen met andere coalities binnen Gezond Gooi, zoals Wijkgericht Werken en Digitalisering. Deze samenwerking zorgt voor een geïntegreerde aanpak waarbij initiatieven op elkaar worden afgestemd en krachten worden gebundeld.
Resultaten en toekomstige stappen
De coalitie heeft vijf ambitieuze initiatieven geselecteerd die aansluiten bij de prioritaire opgaven binnen de sub-regio Flevoland en Gooi en Vechtstreek:
- Evaluatie en verbetering van de MTO-initiatieven: ten eerste zal er een 0-meting uitgevoerd worden om potentiële effectiviteit te meten en realistische verbeterpunten te identificeren.
- Pilotproject voor samenwerking GGZ met HAP & SEH: opzetten van een structuur in een aantal geselecteerde regio's om de samenwerking tussen GGZ, HAP en SEH te testen en verfijnen.
- Ten eerste zal er een 0-meting verricht worden om te kijken waar MIS effectief zou kunnen zijn in de regio. Op termijn zullen opleidingen, trainingen en workshops voor MIS een onderwerp van gesprek worden. Het organiseren hiervan is belangrijk om zorgprofessionals – op gezamenlijke wijze – voor te bereiden op het werken binnen een hybride zorgmodel.
- Implementatie van ACP-i in zorginstellingen: Het TAZK-programma richt zich niet op de implementatie binnen de betrokken zorginstellingen, maar heeft vooral focus op de beschikbaarheid van ACP-gegevens binnen de gehele acute zorgketen.
- Oprichting van een zorgcoördinatievoorziening: realisatie van een zorgcoördinatievoorziening om semi-acute zorgvragen op multidisciplinaire wijze (nog) beter te coördineren en te stroomlijnen.