Mentale Gezondheid

De coalitie Mentale Gezondheid binnen Gezond Gooi zet zich in voor een integrale aanpak van mentale gezondheidsproblemen in de regio. Met een sterke focus op samenwerking en innovatie, werkt deze coalitie aan de ontwikkeling van duurzame en effectieve ondersteuningsstructuren.

De projectleider en de bestuurlijk trekker van GGZ Centraal zorgen voor de integrale afstemming binnen de diverse werkgroepen die gericht zijn op het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg.

Doel en werkgroepen

Het doel van de coalitie Mentale Gezondheid is om de toegankelijkheid en kwaliteit van de mentale gezondheidszorg te verbeteren door nauwe samenwerking tussen verschillende domeinen. De coalitie bestaat uit drie belangrijke werkgroepen:

  1. Werkgroep FACT+ en samenwerken bij mensen met EPA: Deze werkgroep richt zich op flexibele en geïntegreerde zorg voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Dit leidt tot kortere behandelingen, verlaagde werkdruk, en verhoogd werkplezier voor zorgverleners.
  2. Werkgroep Laagdrempelige Steunpunten: Deze groep werkt aan het opzetten van een netwerk van laagdrempelige zelfregie steunpunten voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Deze steunpunten bieden inwoners ruimte voor zelfregie en herstel.
  3. Deze werkgroep werkt aan het komen tot verkennende gesprekken, beter inzicht in wachtlijsten, een transfermechanisme en het verbeteren van de samenwerking tussen het sociaal domein, huisartsen en de ggz.

Interactie met andere coalities

De coalitie Mentale Gezondheid werkt samen met andere coalities binnen Gezond Gooi om synergie te creëren. Door middel van gezamenlijke sessies en interviews wordt er input verzameld en de prioriteiten bepaald. Dit bevordert een geïntegreerde aanpak waarbij de volgordelijkheid van het realiseren van doelen optimaal wordt bepaald.

Algemene voortgang

De coalitie heeft al meerdere bijeenkomsten georganiseerd, waaronder een succesvolle kick-off op 18 maart jl., en een tweede bijeenkomst op 21 mei jl. Tijdens deze bijeenkomsten is gewerkt aan de snelle toets en het transformatieplan, waarbij input werd verzameld en gedeeld. De focus ligt nu op het schrijven en valideren van de snelle toets, die in Juni wordt ingediend.

Resultaten en toekomstige stappen

De snelle toets beschrijft de transformatie in termen van wie, wat, waar en waarom, inclusief een impactanalyse en globale begroting. De goedkeuring van deze toets is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het transformatieplan, dat aan het einde van de zomer wordt ingediend. Dit plan is nodig voor het verkrijgen van subsidiegelden vanuit het IZA, waarmee de coalitie haar initiatieven kan blijven uitvoeren.

Betrokken organisaties

Binnen de coalitie Mentale Gezondheid nemen verschillende organisaties deel uit de GGz, sociaal domein en huisartsenzorg. Deze samenwerking zorgt voor een sterke basis om innovatieve oplossingen te implementeren en de geestelijke gezondheidszorg voor inwoners te verbeteren.

Met deze stappen werkt de coalitie Mentale Gezondheid aan een toekomst waarin mentale gezondheidszorg efficiënter, toegankelijker en beter wordt.

Wijkgericht Werken

Vorige pagina

Waardig Ouder Worden

Volgende pagina